Forum - tematyczne

Pokazy barmańskie

Potrzeba zrozumienia i charyzmy, a także znajomości napojów – to wszystko jest potrzebne, aby odnieść sukces jako barman. Jest to jeden z tych zawodów, w których Twój sukces zależy od twojej osobowości, tak samo jak umiejętności. Między innymi musisz być mikserem napojów, kelnerem, organizatorem, kasjerem, przyjacielem, psychiatrą i zgredem. Obsługa klienta ma kluczowe znaczenie, ponieważ większość Twoich dochodów pochodzi z porad, a nie z tego że zrobisz świetny pokaz barmański. Jest kilka rzeczy, o których warto pamiętać, jeśli chodzi o tę część pracy. Miej dobrą postawę. Obsługa baru jest usługą, więc uśmiechaj się i baw się dobrze z gośćmi. To jest branża hotelarska i każdy barman musi o tym pamiętać. Aby odnieść sukces, musisz mieć dobrą postawę, a nie tylko szkolenia barmańskie za sobą - niezależnie od tego, jak zły dzień masz za sobą - i traktuj każdego klienta tak samo. Proste rzeczy, takie jak uśmiech i pozdrowienie, gdy klient siedzi i podziękowaniu mu gdy wychodzi może dać dobre wrażenie o tobie. Utrzymuj bar czystym. Trzymaj ladę ładnie i schludnie oraz zrób na gościach dobre wrażenie, a jednocześnie ułatwiaj sobie pracę. Nic nie mówi głośniej, że w danym miejscu pracuje nieprofesjonalny barman niż brudny bar. Wielu z najlepszych barmanów stale czyści kontuar i to może zrobić cuda na rzecz zrobieniu dobrego wrażenia na swoich klientach. Używaj czystych ręczników zawsze, gdy zobaczysz wodę lub wycieki. Pozbądź się pustych szkieł, saszetek, serwetek i innych śmieci, jak tylko je zobaczysz. Regularnie wymieniaj serwetki koktajlowe. Tego wszystkiego dowiesz się idąc na warsztaty barmańskie. Te niewiele rzeczy sprawiają duże wrażenie i często można je zrobić w drodze powrotnej od kranu. Prawdopodobnie usłyszysz to również od szefa, ale to prawda: jeśli masz czas na oparcie się o blat, masz czas na jego wyczyszczenie. Sugerowanie napojów jest jedną z rzeczy, które zachęcają klientów do dbania o ich doświadczenia. W końcu to ty jesteś w barze nie oni, więc jeśli znasz dobry napój, po co to zachować dla siebie? Jeśli widzisz kobietę przeglądającą menu i szukającą pomysłu na drinka przez jakieś ostatnie 5 minut, możesz sam zasugerować coś z menu. Jeśli para siada i wygląda na niezdecydowaną, zrób pokaz barmański albo daj im propozycję. Kiedy ktoś wybierze koktajl, postaw koktajlową serwetkę na barze i opowiedz im o tym specjalnym napoju lub koktajlu, który przygotowujesz. Jeśli ktoś regularnie przychodzi i zamawia to samo za każdym razem, spróbuj zaproponować coś podobnego lub zaoferować taki sam napój z nowym dodatkiem, W przypadkach osiem razy na dziesięć, klient przyjmie Twoją radę, ponieważ jesteś ekspertem. Często okaże swoją wdzięczność lepszym napiwkiem. Musisz ćwiczyć pamięć. Zamówienia na napoje, przepisy kulinarne, nazwiska - barmani muszą mieć dobrą pamięć. Będziesz miał obok siebie kelnerki składające zamówienie napojów, gości na barze, a ci nienawidzą oglądać pustych szklanek przed nimi, i około 20 innych rzeczy, które trzeba sprawdzi. Dobra krótkoterminowa pamięć jest jednym z kluczowych pomysłów na sukces barman. Pomaga również utrzymać ruchliwy bar pod kontrolą i tajniki tego poznasz udając się na szkolenia barmańskie. Powinieneś być w stanie ogarnąć wiele zamówień napojów w obrębie imprezy, tak by wychodziły do gości razem. Przypomnij sobie, co każda osoba siedząca w barze pije. Pamiętaj o imionach (i prawdopodobnie wiele innych danych osobowych) swoich stałych bywalców oraz napojów, które preferują. Również musisz mieć dobry zapas napojów w swojej pamięci. Zacznij od nauki najbardziej popularnych i lokalnych ulubionych i pójdź na warsztaty barmańskie, by poznać ich jeszcze więcej. Jako barman musisz być świadomym wszystkiego w swoim barze i przygotować się na nieoczekiwane. Czy masz zapas cytryn i limonek? Czy potrzebujesz czystych szklanek do piwa? Czy pojemnik na lód jest pełen? A co z napojami w barze? Jeśli widzisz napój klienta, który robi właśnie kilka ostatnich kilku łyków, zapytaj, czy chce kolejnego. Jeśli przewidujesz potrzeby w barze, wszystko pójdzie ładnie i sprawnie, a ty będziesz mieć czas by szkolić swoje pokazy barmańskie. To ludzka natura traktuje preferencyjnie jedną osobę nad drugą, ale barman musi zrezygnować z tego nawyku. Powinieneś wykazać się taką samą troską i uwagą dla wszystkich w barze, zarówno starym znajomym jak i przybyszom. Unikaj głębokiej rozmowy z jednym patronem. Podczas pracy ciągle skanuj resztę baru, szukaj pustych szklanek, które trzeba napełnić, patrz na serwetki, które trzeba wymienić, i tak dalej. Jeśli zignorujesz jedną osobę, to brak napiwku będzie odzwierciedlać zaniedbanie. Każda osoba, która wchodzi przez drzwi, powierza ci się, jako barmanowi, z dużym doświadczeniem. Jedną z najgorszych rzeczy jakie można zrobić, jest złamanie tego zaufania. Doprowadzenie kogoś do spicia spowoduje, że szybko zarobisz niezbyt przychylną reputację, która może kosztować cię Twoją pracę i potencjalnie wpłynąć na przyszłe perspektywy w tej dziedzinie. Darmowy napój dla przyjaciela jest to kolejna opcja całkowicie niedopuszczalna i nieprofesjonalna. Prawdą jest, że w barze Twoje tipy prawdopodobnie zapewnią większość Twoich dochodów. Jeśli jednak masz obsesję na punkcie każdego, to znaczy, że szkolenia barmańskie nie wyszkoliły cię w wystarczający sposób. Jeśli klient zostawia ci piątaka po zamówieniu trzech napojów mieszanych w ciągu dwóch godzin, a ty pokazujesz swój niesmak, inni to zauważą, a ich niezadowolenie nie będzie korzystne. Weź podane wskazówki do serca, robiąc wszystko, co najlepsze, a wynagrodzenie się zwiększy. Niektórzy ludzie są po prostu są skąpi i nie można tego zmienić. Inni klienci są spostrzegawczy i mogą próbować nadrobić zaległości. Tego uczą warsztaty barmańskie. Ponadto nie błagaj o napiwki, to po prostu jest nieeleganckie. To jest Twoim obowiązkiem - upewnienie się, że wszyscy pijący w barze są w wieku zgodnym z prawem. Jeśli masz nawet najmniejszą wątpliwość, że ktoś ma 18 lat, poproś o ich dowód osobisty. To proste pytanie, które oszczędza wiele kłopotów, jeśli dane osoby są niepełnoletnie. Konsekwencje obsługiwania małoletnich są poważne. To może kosztować Ciebie i firmę wiele pieniędzy i może oczywiście pozbawić cię z pracy. Młodsi pijący często się obrażą się o tę prośbę. Zrobisz dobrze po prostu wyjaśniając, że jest to część twojej pracy. Dla starszych osób, które wyglądają na nieco za młode, często może być to pochlebne, zwłaszcza u kobiet w późnych latach 20 i 30. Wszystkie powyższe punkty opowiadają o tym punkcie, ale ważne jest, aby wykazywać profesjonalną postawę i wygląd. Klienci ufają Tobie i wrócą ponownie na twoje pokazy barmańskie, jeśli masz duże doświadczenie. Prowadzenie rozmów przyjaznych, noszenie czystych ubrań odpowiednich do miejsca i zachowanie profesjonalnej postawy stworzy środowisko, które będą doceniać zarówno gości jak i kadra zarządzająca. Barmanie to zawód, a nawet jeśli używasz go jako przejściowego środka do pozyskania pieniędzy, aby przejść przez studia, musisz traktować go poważnie. Przede wszystkim baw się dobrze i pomyśl czy nie byłoby warto pójść na szkolenia barmańskie. Więc wylądowałeś w branży hotelarskiej, gratulacje! Łatwo się dogadać, jeśli po raz pierwszy jesteś za barem. Oto niektóre z najlepszych wskazówek dla nowych barmanów. Naucz się fachu. Po pierwsze, ważne jest, aby poznać bar. Nic nie zmniejsza zaufania ze strony klientów bardziej niż barman, który nie zna własnego baru. Najlepiej przyjechać wcześniej przed pierwszą zmianą, aby dobrze zrozumieć, gdzie wszystko jest. Będziesz prawdopodobnie pracował z starszym barmanem na pierwszej zmianie, więc nie wstydź się, jeśli nie pamiętasz każdego piwa, wódki lub wina, które są w magazynie. Są tam, aby ci pomóc, więc jeśli tego potrzebujesz, zapytaj o to. Zadając pytania i wyrażając zainteresowanie nauką w barze, będziesz sprawiał pozytywne wrażenie na nowych współpracownikach i menedżerach, którzy chętniej wyślą cię na warsztaty barmańskie. Bądź odporny - jest to jedna z najważniejszych cech, jeśli masz zamiar być dobrym barmanem z pomyślnym wynagrodzeniem. Przez cały czas pracy za barem doświadczasz wszystkich dziedzin życia i różnych osobowości; niektóre są dobre, inne złe. Ważne jest to, żeby zawsze ci coś powiedziało, że nie musisz z nimi osobiście mieszkać, a zachowują się tak głównie pod wpływem stanu upojnego. Jednak ważne jest, aby znać różnicę między kimś, kto jest głupi i pijany. Jeśli kiedykolwiek poczujesz, że jesteś prześladowany przez klienta, pamiętaj o zgłoszeniu tego do swojego menedżera. Unikaj nadmiernej rozmowy. Jeśli jesteś na przyjęciu rozmownego klienta i poznajesz nowych klientów czekających na obsługę, wystarczy grzecznie przeprosić obiecując, że wrócicie do rozmowy, którą odbywaliście - oczywiście, jeśli nie będzie innych zadań wymagających pilnej uwagi. Klienci, których właśnie obsłużysz, docenią szybką obsługę i twój nowy przyjaciel poczuje się doceniony, gdy wrócisz do rozmowy. Zbieranie zamówień, a następnie podawanie i pokazy barmańskie – taka a nie inna kolejność. Jest to pomyłka, jeśli próbujesz serwować drinki pojedynczo, to spowalnia Twoją obsługę klienta i uniemożliwia dalsze prace / zadania. To jest kluczowe dla osób pracujących w barach, pamiętaj, aby zabrać ze sobą całe zamówienia, zanim wrócisz do baru. Daje to listę do pracy i uniknięcia dramatu gdy jedna osoba ze stolika pije szybciej, a obsługa drugiej trwa dłużej niż zwykle. Jeśli potrzeba ci trochę czasu na budowanie pewności siebie, aby wziąć jednocześnie wiele zamówień na napoje za jednym zamachem, poproś jednego z kolegów, aby Ci pomógł. Nie martw się, gdy pójdziesz na szkolenia barmańskie i Twoja pewność siebie wzrośnie będziesz mógł przyjmować wiele zamówień naraz. Klienci docenią to, że upewniasz się co zamówili i pilnujesz porządku wydawania drinków z wyprzedzeniem, czyli szybciej niż popełniasz błąd wiesz kiedy poprawić błędy. To bardzo ważne, ale do tego trzeba nie raz wielu lat wzmożonej praktyki. Na pewno sobie poradzisz tylko uwierz w siebie.